Vurdering av takets bæreevne for solcelleanlegg – slik sikrer vi at installasjonen er trygg og tilpasset norske forhold

Solceller: Vil taket tåle vekten?

Når du vurderer å installere solcellepaneler, er det viktig å vite om taket tåler vekten av anlegget.

Sigrid Klemsdal

Her ser vi nærmere på hvordan vi sikrer at taket ditt er sterkt nok for installasjonen, samtidig som vi unngår altfor teknisk sjargong.

Hvordan vurderer vi takets bæreevne?

Alle solcelleanlegg installert av oss i Sunday Power, er nøye designet og prosjektert av ingeniører. De utfører beregninger basert på både lokale vind- og snølaster, i tråd med strenge europeiske og norske standarder. Kravene sikrer at vekten av solcelleanlegget er nøye tilpasset takets kapasitet.

– Våre installatører samarbeider tett med leverandører av montasjesystemer for å lage en detaljert ballast- og vektplan for hvert enkelt prosjekt. Dette gir oss en kvalitetssikring (QA) som garanterer at alle forhold som påvirker vekten, blir vurdert før installasjon, sier Kjetil Laupsa Steine, head of deployment i Sunday Power.

Les også: Solceller og forsikring – ikke vanskelig, men viktig

Den totale belastningen avgjør

På flate tak legger vi ballaststein på stativet under panelene for å sikre stabilitet mot vind og snø. Hver ballastanalyse dokumenteres nøye for å sikre at alle krav og forskrifter blir fulgt.

Vi innhenter også informasjon om takets bæreevne i samarbeid med eieren av bygget.

Et solcelleanlegg veier typisk rundt 20 kg/m², som er relativt lite. Det er imidlertid den totale belastningen, inkludert snø, som kan påvirke takets evne til å bære vekten.

Ifølge Rådgivende ingeniører for Bygg (RIB) i Rambøll skal det være trygt å installere solcelleanlegg uten spesielle snømåking-rutiner på bygg oppført etter 2003. For eldre bygninger kan det være lurt å planlegge gangveier mellom panelene for å kunne fjerne snø om nødvendig.

Eksempel fra Østlandet

I de fleste tilfeller utgjør solcellepanelene en svært liten del av den totale vekten taket er dimensjonert for å tåle.

–  Akkurat nå har vi et prosjekt på Østlandet der taket er dimensjonert for en snølast på 4,5 kN/m², som tilsvarer ca. 450 kg/m². Solcelleanlegget vi installerer, vil veie rundt 15-20 kg/m², noe som er ubetydelig i forhold til takets kapasitet. Men prosjekt vurderes selvsagt individuelt for å sikre at taket tåler vekten, forsikrer Kjetil i Sunday Power.

Hva med eldre bygg?

  • Bygg fra før 1980: Disse bygningene ble designet med tanke på at takene måtte måkes for snø hvert 5. år. Takkonstruksjonen er derfor dimensjonert for lavere snølast, og det kan være utfordrende å fjerne snø uten å skade panelene. Det kan være behov for snøsmelteanlegg for å håndtere store mengder snø.
  • Bygg fra 1980–2003: Tak i denne perioden ble laget med tanke på snømåking hvert 15-20 år. Solcellepaneler kan vanligvis installeres, men det er viktig å vurdere mulighetene for snømåking sammen med driftspersonell.
  • Bygg etter 2003: Moderne bygg er designet for å tåle snølast, noe som gjør dem godt rustet for solcelleanlegg. Det er sjeldent behov for spesielle tiltak for snømåking.

I alle tilfeller sørger vi i Sunday Power for at installasjonen er tilpasset bygningens spesifikasjoner, slik at solcelleanlegget blir en trygg og effektiv løsning for ditt tak.

Les også: Solceller om vinteren – bør jeg bekymre meg for snø på taket?

Ta kontakt med oss

Takk

vi tar straks kontakt!
Hm, noe gikk galt. Ta kontakt på info@sundaypower.no isteden

Vi ser frem til å hjelpe deg!