Geir Otto Skjervheim, rådgiver og partner i forsikringsmeglerforetaket Kaman AS

Solceller og forsikring: Ikke vanskelig, men viktig

Vanligvis øker ikke forsikringspremien, men husk på disse tingene.

Sigrid Klemsdal

Det er økt etterspørsel etter egenprodusert grønn energi fra eiere av næringsbygg i hele landet. Leietakere stiller strengere krav til grønne bygg, og stadig flere ser fordelene med å bruke takarealet til å produsere solenergi. Hva har det å si for forsikringen av bygget?

Geir Otto Skjervheim, rådgiver og partner i forsikringsmeglerforetaket Kaman AS, har lang erfaring med risikovurderinger og forsikring knyttet til installasjon av solcelleanlegg på tak og mark både i Norge og resten av verden.

– Forsikring av solcelleanlegg på næringsbygg er verken dyrt eller vanskelig, så lenge du bruker føre var-prinsippet og har en dialog med forsikringsselskapet ditt.

Her er Skjervheims viktigste råd om forsikring før og etter installasjon.

Dialog med forsikringsselskapet

– Uavhengig om du eier anlegget selv eller leier ut taket til et solcelleselskap, må du informere forsikringsselskapet om endringen. Solceller på taket er et nytt element som har blitt planlagt i ettertid, og som innebærer en risikoendring. Polisen må oppdateres for å dekke denne risikoen, sier Skjervheim.

Sunday Power har eiendels- og ansvarsforsikring på solcelleanleggene de eier.

Det er likevel viktig at du informerer forsikringsselskapet om endringen på bygget ditt.

Betyr det en økning i forsikringspremien?

– Nei, nesten aldri, og i så fall er det marginalt. Men forsikringsselskapet må likevel vite at det har kommet et nytt element på bygget, sier Skjervheim.  Han får støtte av daglig leder i Sunday Power, Jonas Ibsen Brynildsrud.

– Våre solar as a service-kunder forteller at solcelleanlegget ikke har utløst høyere forsikringspremie, men at forsikringsselskapene ønsker noen detaljer om anlegget for å kunne gi et sikkert svar. Dette bistår vi selvsagt kundene våre med.

Eier du derimot anlegget selv, må du også forsikre det.

– Du kan normalt oppdatere forsikringen du allerede har på bygget. Det du da må sørge for, er at forsikringen også dekker et eventuelt tap av anlegget, forklarer Skjervheim.

Tre sjekkpunkter, så er du i mål

Skjervheim anbefaler tre siste sjekkpunkter relatert til forsikring.

  • Ansvar før overlevering:

– Det kan være nyttig å bruke en Norsk Standard (NS)-kontrakt for å tydeliggjøre ansvaret mellom partene før anlegget er ferdig installert og overlevert. Byggeier skal ikke ta over ansvaret før anlegget er testet og formelt overlevert.

Dette er i henhold til Sunday Powers praksis. Selskapet tar alt ansvar frem til anlegget er installert og i drift. Dette er bare relevant for de som selv tar finansieringen av anlegget.

  • Forsikre tap av inntekt?

Tenk på om du bør forsikre deg mot tap av inntekt hvis anlegget ditt ikke kan produsere strøm over en lengre periode.

– Hvis det for eksempel skjer noe med taket, og du har budsjettert med en betydelig inntekt fra salg av egenprodusert strøm, kan du vurdere å forsikre deg også mot inntektstapet, sier Skjervheim.

Dette er også bare relevant for de som selv finansierer anlegget.

  • Tekniske vurderinger

Bygg som er satt opp etter 2003 og i henhold til TEK17, skal som hovedregel tåle tilleggsvekten av en solcelleinstallasjon, som normalt bare utgjør noen få prosent av den totale bæreevnen til bygget.

– På eldre bygg vil jeg anbefale en vurdering av bygningskonstruksjonen, utført av en uavhengig tredjepart, for å være på den sikre siden, avslutter Skjervheim.


Les også: Negative strømpriser - hva betyr det for solcelleeiere?

Ta kontakt med oss

Takk

vi tar straks kontakt!
Hm, noe gikk galt. Ta kontakt på info@sundaypower.no isteden

Vi ser frem til å hjelpe deg!