Adrian Bergem (CFO) og Håkon Trømsborg (CTO) sier det er flere smarte måter å håndtere negative strømpriser på for eiere av solcelleanlegg

Negative strømpriser: Hva betyr det for solcelleeiere?

Selv om negative strømpriser kan virke utfordrende for solcelleeiere, finnes det flere smarte måter å håndtere det på.

Sigrid Klemsdal

Strømprisen bestemmes av tilbud og etterspørsel – altså hvor mye som produseres, og hvor mye som forbrukes. Klokka 12 hver dag foregår det en auksjon på strømbørsen Nord Pool.

– Litt enkelt fortalt sender kraftprodusentene inn hvilken pris de er villige til å selge strømmen for, og prisen på den siste kilowattimen som dekker etterspørselen, setter prisen i markedet. På denne måten sørger markedet for at den rimeligste kraften er den som får produsere først, forklarer CFO Adrian Bergem i Sunday Power.

Hva er negative strømpriser?

Negative strømpriser oppstår når det er en overflod av uregulerbar kraftproduksjon med nesten null i marginalkostnad, som sol-, vind- og elvekraft, samtidig som etterspørselen er lav. Dette skjer ofte på varme dager i helgene, eller under smeltesesongen når elvekraften er på sitt høyeste og vannmagasinene fylles.

Kraftprodusenter kan fortsatt velge å kjøre kraftverkene sine til tross for negative priser på grunn av ulike markedsmekanismer, som forhåndsavtalte fastpriser.

Se også: Hva blir strømprisene fremover?

Hva betyr dette for solcelleeiere?

– For de som har solceller på taket, kan negative strømpriser virke paradoksalt. Når prisene er negative, betyr det at man i praksis må betale for å levere strøm til nettet. Dette kan redusere lønnsomheten av solcellepaneler, spesielt i perioder med mye sol og lav etterspørsel etter strøm, sier Adrian.

Heldigvis er det mulig å løse dette på en god måte.

– Ved å optimalisere produksjonen og forbruket ditt kan du fortsatt få mest mulig ut av solcelleanlegget ditt i perioder med negative priser.

Hva kan du gjøre for å motvirke negative strømpriser?

  • Strupe invertere
    En løsning for å håndtere negative strømpriser er å redusere eller slå av produksjonen fra solcelleanlegget. Dette kan du gjøre ved hjelp av invertere som støtter struping.

CTO i Sunday Power, Håkon Trømborg, forklarer:

– Ved å bruke automatisk programvare slipper du å følge med på strømprisene manuelt. Programvare kan justere produksjonen automatisk basert på strømprisene og byggets strømforbruk slik at du ikke taper penger når prisen er negativ. Man bør også ta hensyn til nettleie, da produksjon ved negativ spotpris ofte kan være lønnsom likevel pga. spart nettleie. Ofte sparer man mer enn 20øre/kWt i nettleie på å bruke solstrøm istedenfor å kjøpe fra nettet, så ved priser rett under 0 øre/kWt trenger man ikke å foreta seg noe.

  • Optimalisere forbruk
    Ved å bruke strøm når prisene er lavest eller negative, kan du utnytte situasjonen til egen fordel. Dette kan for eksempel være å lade elbiler, varme opp vann eller kjøre strømintensive apparater i perioder med negative priser.
  • Lagre energi
    Ved å lagre strømmen når prisene er lave eller negative, kan du bruke den senere når prisene er høyere, og dermed øke lønnsomheten. Til dette trenger gårdeiere batteri- og lagringsteknologi.

– Når prisene på batteri faller, vil du kunne optimalisere enda mer ved å lagre gratis strøm til senere bruk. Derfor følger vi tett med på dette markedet for kundene våre, sier Trømborg.

Oppsummert:

Selv om negative strømpriser kan virke utfordrende for solcelleeiere, finnes det flere måter å håndtere dette på. Ved å optimalisere produksjonen og forbruket ditt, og vurdere investeringer i energilagring, får du mest mulig ut av solcelleanlegget ditt.


Vurderer du solcelleanlegg på taket? Dette bør du tenke på

Ta kontakt med oss

Takk

vi tar straks kontakt!
Hm, noe gikk galt. Ta kontakt på info@sundaypower.no isteden

Vi ser frem til å hjelpe deg!