Reidar Stølen (NTNU) og Kjetil Laupsa Steine (Sunday Power) om hvordan sikre seg mot brann i solcelleanlegg

Solceller uten bekymring for brann

Risiko for brann knyttet til solcelleanlegg dukker av og til opp i media. Hvordan sikre seg mot brann i anlegget?

Sigrid Klemsdal

Selv om alle elektriske systemer, inkludert solcelleanlegg, har en viss risiko for brann, er denne risikoen lav. En studie fra 2021 basert på statistikk fra Tyskland, Italia, Australia og USA viste at man i disse landene opplevde 29 branner i året for hver GW installert solkraft.

– Faren for brann i hvert enkelt anlegg er derfor ganske liten, sier forsker ved NTNU Reidar Stølen.

Han understreker at det ikke er gode nok data fra det norske solcellemarkedet til å trekke bastante konklusjoner.

Kunne vært unngått

Det er imidlertid ett fellestrekk ved de brannene som har oppstått både i utlandet og i Norge: De oppstod før eller ganske umiddelbart etter at anlegget ble satt i drift.

– Mange branner kunne vært unngått om anlegget var koblet riktig og kontrollert skikkelig før det ble tatt i bruk, sier Stølen, som er stipendiat ved NTNU og forsker på nettopp brann og solcelleanlegg.

Solceller og forsikring: Ikke vanskelig, men viktig

Hvorfor oppstår branner i solcelleanlegg?
De få tilfellene der brann har oppstått i solcelleanlegg, har i stor grad vært knyttet til installasjonsfeil. Ofte er det problemer med koblingene som brukes for å seriekoble solcellepanelene. Det kan enten være bruk av dårlige koblinger, feil montering av koblinger eller generelle installasjonsfeil. Derfor er det avgjørende å bruke erfarne og kvalifiserte installatører som følger strenge standarder.

– I Sunday Power stiller vi høye krav til både utstyr og installasjonsprosesser, og vi samarbeider kun med godkjente og de mest erfarne installatørene. Ved å bruke detaljerte sjekklister før anlegget tas i bruk, sikrer vi at alle solcelleanlegg oppfyller strenge krav til sikkerhet, sier Kjetil Laupsa Steine i Sunday Power.

Se også: De vanligste feilene som oppstår i solcelleanlegg

Testes før bruk

Et viktig kvalitetskrav er at solcelleanlegget alltid testes godt før det overleveres og tas i bruk av kunden.

– Dette er selvsagt en del av leveransen. Hvis byggeier også skal eie solcelleanlegget, gir vi ikke fra oss ansvaret før anlegget er testet og formelt overlevert. Hvis byggeier velger Solar as a service der vi leier taket, er det også vi som har ansvaret for overvåkingen av anlegget. Uansett skal overvåkingen og driften av anlegget fange opp eventuelle feil som oppstår underveis om dette gjøres av fagfolk, forklarer Kjetil.

Vedlikehold blir viktig

En av de vanligste årsakene til brann i Norge er feil i elektriske anlegg, og disse brannene har gjerne en sammenheng med feil ved installasjon, men også mangelfullt vedlikehold, manglende oppgradering eller overbelastning.

Kjetil Laupsa Steine understreker at solcelleanlegget, som alle andre elektriske installasjoner, trenger noen som overvåker og vedlikeholder det. Dette er også viktig for brannsikkerheten.

– Solceller er et elektrisk anlegg som skal driftes og vedlikeholdes deretter, og denne jobben inngår i leveranse og ende-til-ende-løsningen til Sunday Power.

Stølen i NTNU er enig i at vedlikeholdet er viktig.

– Vi kan anta at brannrisikoen øker igjen ved slutten av anleggets levetid hvis ikke skader og slitasje på installasjonen blir fulgt opp. Siden de fleste installasjoner fortsatt er ganske nye, har vi foreløpig lite erfaring å basere oss på, sier Stølen.

Konklusjon

Med riktig installasjon og kvalitetskomponenter er solcelleanlegg en svært sikker energiløsning. Ved å følge strenge installasjonsstandarder, bruke erfarne fagfolk og overvåke og vedlikeholde anlegget, kan solcelleanlegg gi trygg, fornybar energi i mange år fremover.

Ta kontakt med oss

Takk

vi tar straks kontakt!
Hm, noe gikk galt. Ta kontakt på info@sundaypower.no isteden

Vi ser frem til å hjelpe deg!