Noen feil kan heldigvis fikses med vann og såpe. Her er Alexander Rydfjord på plass for å fjerne en liten utfordring i hekkesesongen
Når du har et tak som produserer solenergi, ønsker du å få maksimalt ut av anlegget. Her er de vanligste feilene som kan oppstå i solcelleanlegg – og hvordan vi løser dem for kunden.
– Måkebæsj er faktisk en liten utfordring, spesielt i hekkesesongen kan det bli mye av det. Det oppdaget vi nylig hos en av kundene våre i Drammen, Brække Eiendom, smiler Håkon Trømborg i Sunday Power.
Der hadde måkene virkelig slått seg løs og lagt igjen «visittkort» over hele taket. Gjennom vår software, SundayOS, var det heldigvis lett å oppdage at anlegget ikke presterte optimalt.
– På en skyfri dag vet vi at kurven for solcelleanleggene følger solens kurve gjennom dagen. Det gjorde den også i bygget i Drammen, som leies ut til Drammen Padel. Men fordi SundayOS kombinerer flere ulike datakilder, oppdaget vi at anlegget produserte 23 prosent mindre strøm enn sitt fulle potensial, forteller Håkon.
I slike situasjoner er det vi i Sunday Power som raskt skal finne ut hvorfor kunden ikke får maksimalt ut av anlegget, noe som har blitt mye enklere med teknologien vi har utviklet.
– I dette tilfellet var det fugler som skapte utfordringer, og det må vi regne med på noen anlegg på visse tider av året. Alt som monteres utendørs, er utsatt for natur og ytre påvirkning, men nettopp derfor er det så viktig å overvåke ytelsen til enhver tid slik at vi kjapt kan rykke ut og fikse problemet, sier Håkon.
Maks verdi med overvåking og optimalisering
Det er imidlertid ikke alltid det er nødvendig å klatre opp på taket for å løse problemet. Vi har utviklet programvare som samler data fra mange ulike kilder, og som effektivt overvåker anleggene.
Overvåkingen har primært to formål: Vi finner ut når noe er galt så tidlig som mulig, og vi fikser det så raskt og billig som mulig.
– Vår erfaring med anleggene våre i Norge er at 30 prosent har hatt hendelser, og at selv om det er noen gjengangere i typen feil, er det også stor variasjon. Derfor er overvåking så viktig, forklarer Håkon.
Når vi har kombinert teknologien med vår økende erfaring med flere og flere solcelleanlegg har vi fått god oversikt over hvilke feil som kan oppstå, og hvordan vi kan løse eller unngå dem.
– Enten kunden eier anlegget selv, eller det er vi som har finansiert anlegget, er alle tjent med at anlegget produserer så mye fornybar strøm som overhodet mulig, sier Håkon.
Les også: Slik kan du utnytte negative strømpriser
De vanligste feilene som oppstår
Planleggingsfasen
Installasjonsfasen
Drift og kalibrering
Drift og vedlikehold
Å sikre optimal drift av et utendørs teknologisk anlegg, som et solcelleanlegg, krever ikke bare god planlegging og gjennomføring, men også profesjonell oppfølging. Når vi kjenner til alle potensielle problemer og bruker den beste teknologien på markedet, sikrer vi at solcelleanlegget på taket ditt gir maksimal energiproduksjon.