The future is so bright.. we have to wear shades. Fra venstre: Rikard af Ekenstam, CCO i Sunday Power, Anja Kathrin Tandberg, Asset Manager i Carnegie og Brede Slåtten, leder for Hitachi Energys avdeling i Drammen. Foto: Mikkel Becker-Aakervik

Hitachi Energy og Carnegie sikrer en lys fremtid med nytt solcelleanlegg i Drammen

Satsningen er et viktig bidrag til Hitachi Energys ambisiøse bærekraftsmål.

Sigrid Klemsdal

I Holmestrandsveien 117 i Drammen ligger Hitachi Energy Norway sitt serviceverksted for transformatorer og høyspenningsutstyr.

Hitachi Energy er et ledende, globalt selskap innen kraft- og energisektoren. De fokuserer på å støtte overgangen til et bærekraftig energisystem gjennom utstyr til kraftoverføring, smart grid-teknologi og integrering av fornybar energi som vind og sol, og ikke minst med service og vedlikehold av kritiske komponenter i kraftforsyningen. Målet er å bidra til en grønnere og mer pålitelig energimiks.

Denne satsingen er styrket gjennom Hitachi Energy sitt ambisiøse bærekraftsmål om å bli karbonnøytrale i egen drift innen 2030. Å installere solceller på egne bygg vil være et viktig bidrag for å nå dette målet, og denne uken har Sunday Power finansiert og installert et 160 kilowatt solcelleanlegg på taket til eiendommen.

”Vi er stolte over å ha idriftsatt solcelleanlegget her i Drammen. Hitachi Energy har solcelleanlegg på andre bygg i Europa, men dette er det første i Norge”, sier Brede Slåtten, leder for selskapets avdeling i Drammen.

Slåtten viser fram dashboardet fra programvaren SundayOS. Denne dagen i slutten av august dekker solstrømmen fra det nye anlegget 100% av byggets forbruk, i tillegg til lading av seks elbiler.

100% av forbruket i bygget, i tillegg til lading av seks elbiler driftes på solstrøm denne dagen i slutten av august. Foto: skjermbilde av SundayOS, Sunday Power sin egenutviklede software som fokuserer på effektiv drift, monitorering og fakturering.

Han legger til at det grønne fokuset er sentralt for serviceverkstedet i Drammen. Kjernevirksomheten har gjennom flere tiår vært å forlenge levetiden til eksisterende transformatorer og bryteranlegg, slik at kundene ikke trenger å kjøpe nytt materiell for tidlig. Slik er serviceverkstedet blitt et «senter for sirkulærøkonomi».

”Vårt felles fokus på kvalitet og bærekraft gjorde Sunday Power til en utmerket match”, fortsetter Slåtten.

Les også: Effektiv drift maksimerer avkastningen av solcelleanlegget

Valgte modell som ikke krever investering

Utvidelsen av bygget i Holmestrandsveien ble ferdigstilt i år og Hitachi Energy flyttet inn i april. Det er Carnegie som forvalter bygget på vegne av byggeier Kobbervikdalen Kombinasjonseiendom AS.

”Både gårdeier og leietaker så det som naturlig at det moderne bygget skulle få et solcelleanlegg på taket som forsyner bygget med grønn strøm. Anlegget estimeres å produsere omtrent 120.000 kWh i året, som tilsvarer en besparelse på over 50.000 kg Co2 i året”, sier Anja Kathrin Tandberg, Asset Manager i Carnegie.

Anlegget i Holmestrandsveien 117 kan produsere omtrent 120.000 kWh i året. Foto: Hitachi Energy

Valget falt på Solar as a Service-modellen til Sunday Power, som innebærer at Sunday Power finansierer anlegget gjennom sitt partnerskap med NTE, i tillegg til at de tar hånd om alt fra installasjon til monitorering, drift og vedlikehold. Slik kan både byggeier og Hitachi Energy fokusere på sin kjernevirksomhet, og få et grønnere og mer energieffektivt bygg, uten ekstra kostnader.

”Sunday Power gjør det enkelt å ta et grønt valg, uten at byggeier binder opp kapital eller tar på seg operativ eller finansiell risiko”, sier Tandberg.

Stolte av å bidra i Hitachi Energy sitt bærekraftsarbeid

“Vi er veldig glade for å ha bygget dette solcelleanlegget i Holmestrandsveien på vegne av Carnegie, Kobbervikdalen Kombinasjonseiendom AS og deres leietakere Hitachi Energy Norway”, sier Rikard af Ekenstam, Chief Commercial Officer i Sunday Power.

Han berømmer aktørene som er ledende innen norsk eiendomssektor og moderne bærekraftige energinettverk.

Tydelig trend blant profesjonelle eiendomsaktører

“Den sterkeste driveren for å installere solceller til næringsbygg i Norge er å øke verdien på eiendomsporteføljen. Ved å redusere energikostnadene og forbedre energikarakteren på byggene, gjør en solcelleinstallasjon eiendommene mer bærekraftige og attraktive for både byggeier og leietaker”, sier Jonas Ibsen Brynildsrud, CEO i Sunday Power.

Han ser en tydelig trend blant majoriteten av profesjonelle eiendomsaktører.

”Flere og flere ønsker å gå for sol, og de ønsker å gjøre det med en partner som Sunday Power, som har plattformen, teamet og teknologien til å gjøre dette effektivt og med topp kvalitet. Utover selve finansieringen, trekker kundene våre frem at det er betryggende å overlate alt av drift, monitorering og fakturering til en spesialisert partner, silk at de kan fokusere all sin tid på kjernevirksomheten”, avslutter Ibsen Brynildsrud.

Flere gjør som Hitachi Energy og Carnegie: økt eiendomsverdi og reduserte energikostnader gjør solceller på næringsbygg attraktivt for både gårdeiere og leietakere. F.v: Rikard af Ekenstam, CCO i Sunday Power, Anja Kathrin Tandberg, Asset Manager i Carnegie og Brede Slåtten, leder for Hitachi Energys avdeling i Drammen. Foto: Mikkel Becker-Aakervik

Les også: Installerte solceller: -Kan dekke hele byggets strømforbruk

Ta kontakt med oss

Takk

vi tar straks kontakt!
Hm, noe gikk galt. Ta kontakt på info@sundaypower.no isteden

Vi ser frem til å hjelpe deg!