Et historisk skifte i kraftsektoren: for første gang går vind- og solenergi forbi fossile brensler i EU

Vind- og solenergi går forbi fossile brensler og står for 30 % av EUs elektrisitet - Et historisk skifte

For første gang går sol- og vindenergi forbi fossile brensler i EU. I alt 13 av 27 EU-land produserte mer kraft på sol- og vindenergi enn fossil energi.

Adrian Bergem

I første halvår av 2024 kom 30 prosent av EUs kraftforbruk fra vind- og solenergi, mens 27 prosent kom fra fossile brensler, ifølge en rapport fra klimatenketanken Ember. Dette er første gang noensinne at sol- og vindenergi overgår fossile brensler. Rapporten viser at produksjonen av kraft fra kull, olje og gass falt med 17 % sammenlignet med samme periode året før. Dette skiftet bort fra fossile brensler har ført til en reduksjon i energisektorens utslipp med en tredjedel siden første halvdel av 2022.

Energisektorens utslipp redusert med en tredjedel siden første halvdel av 2022. Grafikk: The Guardian, kilde: Ember månedlig elektrisitetsdata

I alt 13 av 27 EU-land produserte mer kraft på sol- og vindenergi enn fossil energi. For fem år siden var det kun fem av 27 land som genererte mer fra fornybare kilder enn fra fossile brensler.

Chris Rosslowe, analytiker i Ember, uttalte at veksten innen vind- og solenergi reduserer fossile brenslers rolle: "Vi er vitne til et historisk skifte i kraftsektoren, og det skjer raskt."

De siste årene har fundamentalt endret EUs tilnærming til energiomstillingen, spesielt etter Russlands invasjon av Ukraina som førte til skyhøye gass- og strømpriser. Dette har resultert i en betydelig akselerasjon av utbyggingen av vind- og solenergi i medlemslandene. Nye politiske tiltak på både nasjonalt nivå og i EU har anerkjent og styrket rollen til ren energiteknologi for å minimere avhengigheten av import av fossil brensel og for å beskytte forbrukerne mot volatile priser. Fallende priser på solcellepaneler har bidratt til å opprettholde utbyggingen, selv om energiprisene begynner å gå tilbake til nivåene før krisen.

Sol-og vindkraft har forbigått fossile brensler i EU i første halvår i 2024. Grafikk: The Guardian, kilde: Ember månedlig elektrisitetsdata

Rosslowe mener at dersom medlemslandene opprettholder fremdriften i utbyggingen av vind- og solenergi, vil uavhengighet fra fossile brensler bli stadig mer realistisk.

Les også: pris på solceller på sitt laveste noensinne

Ta kontakt med oss

Takk

vi tar straks kontakt!
Hm, noe gikk galt. Ta kontakt på info@sundaypower.no isteden

Vi ser frem til å hjelpe deg!