CFO i Sunday Power, Adrian Bergem, forklarer fordeler og ulemper ved å leie ut taket eller eie solcelleanlegget selv

Solcelleanlegg: Eie selv eller leie ut taket?

Stadig flere ønsker fornybar energi på taket. Da må du velge om du skal eie anlegget selv eller leie ut taket til solcelleselskapet. Vi hjelper deg gjerne.

Sigrid Klemsdal

Sunday Power tilbyr løsninger for næringsbygg, både for de som vil leie ut taket og for de som vil eie selv. For å forstå de ulike modellenes fordeler og ulemper, har vi tatt en prat med CFO i Sunday Power, Adrian Bergem.

Slik fungerer Solar as a Service

Adrian, kan du forklare hvordan Solar as a Service fungerer?

– Absolutt. Med Solar as a Service tar Sunday Power seg av investeringen i solcelleanlegget. Vi eier og drifter anlegget, og selger solstrømmen til bygget til en rabattert pris uten påslag på spotprisen. Gårdeieren får en andel av inntektene fra solcelleanlegget, noe som gir dem en stabil og risikofri inntektskilde.

Hva er fordelene med denne modellen?

– Det er flere fordeler. For det første er det ingen kostnader for gårdeieren, siden vi tar på oss hele investeringen. Videre er det svært enkelt fordi vi håndterer all drift, vedlikehold og forvaltning. Gårdeieren mottar en risikofri inntekt, noe som betyr at de ikke taper noe dersom strømprisen blir lav eller produksjonen er lavere enn forventet. Og selvfølgelig får leietaker grønn strøm til en rabattert pris, noe som er en vinn-vinn-situasjon for alle parter, sier Bergem.

Er det noen ulemper?

– Den største ulempen er at gårdeieren kun får en andel av inntektene fra solcelleanlegget. Ved spesielt høye strømpriser, som vi for eksempel så under energikrisen i 2022, kunne det vært mer lønnsomt å eie anlegget selv, siden man da ville fått hele inntekten.

Les også: Solar as a Service - en enklere vei til grønnere bygg

Fordeler og ulemper ved å eie

Hva er de viktigste faktorene å vurdere når man tenker på å eie solcelleanlegget selv?

– Ved å eie anlegget selv får du full tilgang til inntektene fra solcelleanlegget, inkludert besparelser på strømregningen og eventuelt salg av overskuddsstrøm. Du tar også selv alt ansvaret for overvåking, drift og forvaltning – med mindre du setter den tjenesten ut til oss, sier Bergem.

Hva med risikoen opp mot strømprisene?

– Da er du inne på kjernen i det som både er fordelen og ulempen med å eie selv: Du tar eksponeringen mot strømprisen og hva den blir i fremtiden. Hvis den blir høy, har du god avkastning, men blir den lav, har du gjort en dårlig investering. Med de fremtidsprisene vi ser i dag, så er investeringscaset for solceller på nærinsbygg ganske “tight”, så det er viktig å legge realistiske antakelser til grunn.

Er det andre ulemper med å eie selv?

– Oppstartskostnadene for solcelleanlegg kan være betydelige, selv med støtteordninger. Mange undervurderer hvor mye tid som går til å utvikle solcelleprosjektet. Den andre ulempen er at du selv tar det operasjonelle ansvaret. Å eie et solcelleanlegg krever kompetanse og gode systemer for overvåking, drift og vedlikehold.

Les også: De vanligste feilene som oppstår i solcelleanlegg

Hva med fremtidige strømpriser?

– En viktig faktor å vurdere er forskjellen mellom snitt strømpris gjennom året og solstrømprisen. Snittprisen på strøm gjennom året er normalt sett høyere enn snittprisen vektet mot solproduksjon, fordi strømprisene vanligvis er høyere om vinteren når solproduksjonen er lavere, og ofte lavest midt på dagen på sommeren, såkalt “duck-curve”.

Ulik risiko – like grønne bygg

– Solar as a Service har ingen oppstartskostnader og tilbyr en risikofri inntektskilde. Det gjør det enkelt for gårdeiere som ikke ønsker å ta på seg operasjonelt ansvar eller den økonomiske risikoen ved å eie. På den annen side, ved å eie solcelleanlegget selv, kan man oppnå høyere langsiktige besparelser ved høy strømpris og ha full kontroll over inntektene og driften.

Hva er avgjørende for hva kundene velger?

– Å eie selv innebærer en større økonomisk risiko, spesielt i forhold til svingninger i strømprisene. Vi ser at det er eiers økonomiske situasjon, risikovillighet og ønske om kontroll, som avgjør hvilket alternativ kunden velger.

Er det noen som angrer?

– Vi har ikke hørt om noen som angrer på å ha fått solceller på taket, men vi har noen som kommer til oss og angrer på at de tok investeringen selv. Disse investerte i anlegg da den fremtidige strømprisen var forventet å være høy. I tillegg opplever de at det er mer jobb å eie anlegget selv enn først antatt.

Eksemplet viser forskjellen i nåverdi ved å eie og leie et solcelleanlegg (hvite stolper) sammenliknet med verdiøkningen på bygget dersom det prises til en lavere yield.

Ikke sitt på gjerdet

Hva vil du anbefale til gårdeiere eller leietakere som vurderer disse alternativene?

– For de som ønsker en risikofri inntektskilde uten kostnader på forhånd, er Solar as a Service et godt valg. For de som er villig til å ta mer risiko og liker å eie og gjøre jobben selv, kan det være fint å eie. Det viktigste er å komme i gang. Ikke bruk to år på å lure på hvilket alternativ du skal velge. Det vi ser nemlig, som figuren over illustrerer, er at den største verdien ligger i å få et grønnere bygg, og ikke i den direkte kontantstrømmen fra solcelleprosjektet, uavhengig av hvilken modell man går for. Denne grønne premien begynner man å se konturene av i dag, man vi er overbevist om at den kommer for fullt i årene fremover.

Les også: Lavere rente med solceller på taket

Ta kontakt med oss

Takk

vi tar straks kontakt!
Hm, noe gikk galt. Ta kontakt på info@sundaypower.no isteden

Vi ser frem til å hjelpe deg!