Samarbeider om Trøndelags største solcelleinstallasjon. Fra venstre: Johan Asplin (Sunday Power), Jon-Ivar Hovd (SalMar) og Robert Ødegård (NTE). Foto: Emma A. Johansen

SalMar installerer Trøndelags største solcelleanlegg

Anlegget på 2,3 MWp forsyner settefiskanlegget med fornybar strøm. 

Sigrid Klemsdal

SalMar sitt settefiskanlegg på Tjuin får nå solceller på taket og på fasaden. Dette blir det største solcelleanlegget i Trøndelag med en installert effekt på 2,3 MWp, som kan produsere over 1,6 millioner kilowattimer i året.

- Dette er et viktig tiltak for oss. Solcelleinstallasjonen vil dekke deler av behovet til settefiskanlegget med fornybar, kortreist strøm fra eget tak, sier Jon-Ivar Hovd, prosjektsjef for SalMar Settefisk.

Betydelig klimaeffekt 

Et anlegg av denne størrelsen produserer strøm tilsvarende forbruket til 118 husholdninger, og har en årlig klimabesparelse på 718 tonn Co2.

- SalMar har forpliktet seg til klimakutt i tråd med Parisavtalens 1,5°C-mål. Det innebærer at vi skal redusere klimagassutslippene våre i både egen drift og i verdikjeden. En solcelleinstallasjon av denne størrelsen er et viktig bidrag, sier Hovd.

Etter at solcelleanlegget er montert vil både produksjonsbygget og kontorbygget ha energikarakter A.

Levert av Sunday Power, i samarbeid med NTE

Det er Sunday Power som utvikler prosjektet under deres Solar as a service-løsning. Dette innebærer at Sunday Power leverer et komplett solcelleanlegg uten kostnad og operasjonelt ansvar for SalMar. Det er NTE som eier anleggene, og SalMar får kjøpt strømmen til en lav pris. Sunday Power syr det hele sammen og står for strømsalg, monitorering, drift og vedlikehold gjennom deres egen teknologiløsning SundayOS. Solcellespesialisten er valgt som installatør og underleverandør for anlegget.

- Vi er stolte av å samarbeide med SalMar på det som blir Trøndelags største solcelleanlegg. SalMar er en ledende aktør i norsk lakseindustri, og det er gøy å tenke på at solcelleanlegget tilbyr strøm til et av verdens største settefiskanlegg. Solar as a service-avtalen gjør at SalMar kan fokusere på sin kjernevirksomhet, og få lokalprodusert solenergi og et grønnere og mer energieffektivt bygg, mens vi tar hånd om solcelleanlegget, sier Johan Asplin, Client Executive i Sunday Power.

NTE inngikk et strategisk samarbeid med Sunday Power i april i år. Avtalen innebærer at NTE tar over eierskapet av solcelleanlegg på næringsbygg for 30 megawatt.  

- Norge har et klart mål om 8 TWh fra solenergi i 2030, og gjennom vårt samarbeid med Sunday Power skal vi bidra til å gjøre det enklere å ta grønne valg. Å fylle tomme tak med solcellepaneler er den raskeste og mest effektive måten vi kan bygge ny, fornybar energi. Vi må berømme SalMar for et godt, grønt valg ved å benytte seg av dette tilbudet, og ønsker å se flere følge deres eksempel, sier Torkil Leinum, CFO i NTE Marked.

Jonas Ibsen Brynildsrud, CEO i Sunday Power støtter Leinum:

- SalMar går foran som en profesjonell aktør som tar miljøansvar. Det er underskudd av strøm i området, og her bidrar vi med lokalprodusert, fornybar energi til glede for hele Steinkjer kommune. Samarbeidet viser hvilke verdier man kan skape på et tak som ellers hadde vært tomt, uten å gjøre nye naturinngrep.

Fra venstre: Johan Asplin (Sunday Power), Jon-Ivar Hovd (SalMar) og Robert Ødegård (NTE). Foto: Emma A. Johansen

Les også: Selmer Gruppen og Sunday Power har ferdigstilt bilbransjens største solcelleanlegg

Ta kontakt med oss

Takk

vi tar straks kontakt!
Hm, noe gikk galt. Ta kontakt på info@sundaypower.no isteden

Vi ser frem til å hjelpe deg!