Fra venstre: Rikard af Ekenstam (COO, Sunday Power) og Anette Schanke Aasland (daglig leder, Lundedalen Næringspark)

Lundedalen Næringspark tilbyr leietakerne Nel, Helthjem og Aker Carbon Capture solstrøm fra eget tak

Hos Lundedalen Næringspark på Heistad er Nel, Aker Carbon Capture og Helthjem leietakere. Da næringsparken ville satse på solceller valgte de å samarbeide med Sunday Power.

Sigrid Klemsdal

"Å produsere egen fornybar energi ved å dekke taket vårt med solcellepaneler er både miljøvennlig og økonomisk. Vi er veldig fornøyde med å ha solcelleanlegget på plass", sier daglig leder i Lundedalen Næringspark, Anette Schanke Aasland.

Med sitt 11 455 kvadratmeter store tak og eiendommens beliggenhet, har næringsparken et betydelig potensial i å bruke solenergi som strømkilde for seg og sine leietakere.

"Det handler om å se potensialet. Vår miljøstrategi er en del av en større transformasjonsprosess for eiendommen, og solceller er en viktig del av denne strategien. Industrien i Grenland er helt sentral, ikke minst i det grønne skiftet. Eiendommen blir liggende midt i navet med få minutters kjøretid til Herøya, Brevik Havn og Frier Vest når tilknytningen til E-18 vest i Lundedalen åpner i 2026. Da er det viktig for oss å kunne tilby ikke bare nok kraft, men også grønn kraft til våre nåværende og fremtidige leietakere", sier Aasland.

Til glede for både gårdeier og leietakere

Selskapene Nel, Aker Carbon Capture og logistikkselskapet Helthjem er leietakere i Lundedalen Næringspark. Når delingsordningen kommer på plass er leietakerne klare til å bruke solstrømmen.

"Vi syntes det er positivt at Lundedalen Næringspark investerer i bærekraftige løsninger som kommer både miljøet og oss som leietaker til nytte. Det er en del av vårt mål å jobbe for grønne løsninger gjennom hele vår verdikjede. I tillegg til å gi grønn energi til oppvarming og belysning, vil det også gi energi til våre elektriske trucker", uttaler Eivind Harald Bjørnerud som er Manager for Logistics & Warehouse i Nel.

Kraftoverskudd

Eiendommen har allerede i dag et betydelig kraftoverskudd og med installering av solceller som videre satsningsområde, ligger alt til rette for en videre utvikling av eiendommen.

"Vi har enda ikke gått ut i markedet, men eiendommen som er ca 75 mål, er allerede i dag ferdig regulert til industri/næring, og vi får plass til ca 15.000 kvm til. Vi vet det er knapphet på næringstomter og tilgjengelig kraft i Grenland. I Lundedalen Næringspark har vi imidlertid et betydelig kraftoverskudd. Når vi i tillegg får det fulle solcelleanlegget opp å gå, vil samlet strømproduksjon dessuten overgå kraftbruken i bygget, så du kan vel kanskje kalle det et pluss-bygg, hvilket jo er hyggelig."

Rikard af Ekenstam, CCO i Sunday Power, sier at Aasland har vært tidlig ute med å se potensialet for solkraft i bygget. "Vi merker en kraftig etterspørsel etter solcelleanlegg. Vår ende til ende-løsning gjør det enkelt for kunden å få et mer miljøvennlig og kostnadseffektivt bygg, og vi blir i prinsippet et firma som leier taket."

Gjennom deres Solar as a service-løsning er det Sunday Power som eier og drifter solcelleanlegget, og som selger strømmen til leietakerne i bygget. Slik får de tilgang på kortreist, fornybar solenergi fra eget tak uten å ta investeringen.

Les også: Hva blir strømprisen fremover?


Fakta om solcelleanlegget
Fase 1: (ferdig bygget)
- Installert effekt: 229 kWp
- Estimert produksjon: 195 000 kWh/år
- Klimabesparelse: 85 000 kg CO2/år*
- Moduler: 462 stk. 495W JA Solar
- Inverters: 1x Solis 110K-5G-PRO, 1x Solis S5-GC60K

Fase 2: (skal bygges)
- Installert effekt: Opp mot 1 MWp
- Estimert produksjon: 825 000 kWh/år
- Klimabesparelse: 370 000 kg CO2/år*
- Moduler: ca. 1800 stk.

- Eier: Lundedalen Næringspark AS
- Leietakere: Nel, Aker Carbon Capture, Helthjem*Beregning av CO2-ekvivalenter:
Sunday Power benytter europeisk energimix for beregning av CO2-besparelse på 0,442 kg CO2/kWh, med den antakelse at solenergi erstatter disse utslippene sammenlignet med energi fra strømnettet. Kilde: European Residual Mixes 2021, Association of Issuing BodiesTa kontakt med oss

Takk

vi tar straks kontakt!
Hm, noe gikk galt. Ta kontakt på info@sundaypower.no isteden

Vi ser frem til å hjelpe deg!