Solcellene i Stemmane 6 er et viktig bærekraftstiltak for Ivar Mjåland Eiendom. Dronefoto: Erik Berhus

Kristiansandsaktøren om det største solcelleanlegget i sin portefølje: - Kan produsere tilsvarende forbruket til 33 husholdninger

Ivar Mjåland Eiendom har gjort bygget i Stemmane 6 energipositivt med sitt nye solcelleanlegg. "Et viktig bidrag i vårt bærekraftsarbeid", sier Mjåland.

Sigrid Klemsdal

“Her fikk vi plass til hele 1244 solcellepaneler. De produserer strøm tilsvarende forbruket til 33 husholdninger, helt uten å gjøre nye inngrep i naturen,” sier Ivar Mjåland om den nye installasjonen på taket i Stemmane 6.

Det Kristiansandsbaserte eiendomsfirmaet Ivar Mjåland Eiendom AS eier og forvalter en rekke næringseiendommer på Sørlandet. Bærekraft står høyt på agendaen hos eiendomsaktøren som har gjort flere tiltak for å forbedre byggenes grønne profil. Nå er det største solcelleanlegget i deres portefølje ferdigstilt.

Anlegget i Sørlandsparken i Kristiansand kan produsere 500.000 kWh i året, som gjør at bygget produserer mer enn det forbruker og dermed blir energipositivt. Det gir en estimert CO2-besparelse på 220.000 kg CO2 i året.

"Vi satser strategisk på bærekraft. Som eiendomsaktør er det å gjøre byggene grønnere det viktigste du kan gjøre innenfor bærekraft. Solceller er et viktig bidrag," sier Mjåland.

Fremtidens standard

Stadig flere byggeiere gjør som Mjåland. Rikard af Ekenstam, Chief Commercial Officer i Sunday Power, som har levert solcelleinstallasjonen, sier at det er flere krefter som trekker i samme retning.

“Grønne bygg med solceller blir fremtidens standard. Det er gunstig for byggeiere og leietakere, ettersom det genererer inntekt fra taket og leverer grønn energi til en attraktiv pris. I tillegg reduserer det CO2-avtrykket, som er essensielt for å bidra til å nå FNs klimamål. Også bankene ønsker å finansiere grønn aktivitet. Dette er en ekte vinn-vinn situasjon for alle involverte parter, samtidig som det bygger opp en ny vekstindustri i Norge,” sier han.

Les også: Solcelleanlegg ga lavere rente

Bruker solenergi i dekkbutikken

Leietakeren i bygget, Norgesdekk, er også fornøyd med solcelleanlegget. "Norgesdekk er en miljøfyrtårn-sertifisert bedrift, og vi ser veldig positivt på å kunne bruke solstrøm her i butikken. Og så er det gøy å tenke på at den produseres rett over hodene våre,” sier Asle Hobbesland, avdelingsleder i Norgesdekk Kristiansand.

Forholdene ligger godt til rette for å produsere solenergi på bygget.

“Kristiansand ligger i Norgestoppen i antall soltimer i året, så her ligger forholdene virkelig til rette for å produsere grønn, kortreist strøm, år etter år,” sier Tore Nielsen, daglig leder i Ivar Mjåland Eiendom.

Han forteller at de også har valgt monitoreringsverktøyet SundayOS som gjør at eventuelle feil kan avdekkes så fort som mulig, så man unngår å miste verdifull solstrøm på grunn av nedetid.

Ivar Mjåland Eiendom og Sunday Power ser nå på flere prosjekter sammen. “Det er jo synd å la solskinnsdagene gå til spille,” avslutter Mjåland.

Les også: Et av Sørlandets største solcelleanlegg

Ta kontakt med oss

Takk

vi tar straks kontakt!
Hm, noe gikk galt. Ta kontakt på info@sundaypower.no isteden

Vi ser frem til å hjelpe deg!