Gjennom installasjon av solcellepaneler, transformerer Sunday Power taket til en grønn energikilde. Og ikke nok med det, de installerer og vedlikeholder panelene kostnadsfritt.
– Jeg er mildt sagt begeistret over at Drammen Padel kan være med på det grønne skiftet. Samtidig var det – etter strømkrisen i 2021 – viktig å ha økonomisk forutsigbarhet med tanke på strømprisene. Det at Sunday Power tok på seg ansvaret med å installere og vedlikeholde disse panelene, gjør alt dette mulig for oss – i tillegg til at vi får billigere strøm, sier en henrykt Daniel Picard om samarbeidsprosjektet med solcelleleverandøren Sunday Power.
Vi befinner oss på taket av bygget hvor senteret han er daglig leder for, Drammen Padel, holder til. Solens stråler danser på de nye, blanke solcellepanelene som speiler den blå himmelen, mens en lett bris kiler i ansiktene våre. Vi tar inn synet av de 486 solcellepanelene som, plassert i en ryddig linje, ligger klare til å absorbere solens kraft – og klarer ikke å la være å bli imponert: De blinkende panelene står i skarp kontrast til den grå bygningen de er festet på, noe som er et symbol på Drammen Padels nye filosofi om mer bruk av fornybar energi og større økonomisk forutsigbarhet.
Idet vi står og skuer mot Drammenselven 200 meter unna, er det bare noen få uker til solcellepanelene tas i bruk, noe Picard virkelig ser frem til.
Kommer dere til å feire dette?
– Ja, det blir full fest her på taket, smiler Picard.
– Men spøk til side: Vi kommer til å kunngjøre dette. For jeg tror nok at medlemmene våre vil sette pris på å vite at de er en del av en klubb som tar sitt miljøansvar seriøst, legger han til.
Ved siden av Picard står Alexander Rydfjord, produktsjef i Sunday Power som de siste to årene har jobbet med å tilby dette overfor bedrifter rundt om i landet.
Sunday Powers filosofi er enkel: De installerer og vedlikeholder panelene, for så å selge strømmen til kunden til en rimelig pris.
– Mange norske næringsparker og kjøpesentre har store, flate tak som for øyeblikket ikke utnyttes til noe. Ved å installere solcellepaneler på takene, kan disse eiendommene produsere sin egen strøm, redusere sine strømkostnader og bli mer miljøvennlige, fastslår Rydfjord og forklarer at i tillegg til å bidra til kampen mot klimaendringer, så kan dette gi eiendomsbesittere bedre lånebetingelser og en bedre energikarakter for bygningen deres.
– Solceller er den mest kostnadseffektive måten å produsere fornybar energi på, og takarealer er ideelle for installasjon av solpaneler, siden de ofte ikke brukes til noe annet.
– Et bygg med solceller på taket kan få dekket store deler av strømforbruket fra solen, noe som også reduserer belastningen på strømnettet og gir en lokal kilde til fornybar energi, legger produktsjefen til.
Få et grønnere og mer verdifullt bygg! Les mer her
Picard og Rydfjord får støtte av Fautino Ariño og Camila Karlsen som tilbringer mange ukentlige timer i Drammen Padel. De er henholdsvis trener og utøver i racketsporten som kombinerer elementer fra tennis og squash.
– Jeg synes det er bra at de utnytter solmånedene på denne måten. Det viser at de tar ansvar for miljøet, sier Ariño mens Karlsen nikker enig.
– Hvis alle hadde gjort noe som dette, så tror jeg summen ville blitt bra for miljøet, legger Karlsen til.
Jan Eirik Berntsen, administrerende direktør i Brække Eiendom som eier lokalene til Drammen Padel, uttaler seg begeistret om selskapets nye partnerskap med Sunday Power.
– Vi liker denne modellen, og synes det er bra, sier Berntsen.
Han nevner i likhet med Picard og Rydfjord at modellen gir bygningseiere muligheten til å utnytte solenergi uten å måtte foreta store investeringer selv. Dette er noe Brekke har erfaring med fra tidligere.
– Basert på egne erfaringer, er dette bare positivt. Bygningseiere slipper å investere og det er et gratis grønt alternativ, forklarer han.
Det er ikke bare eiendomsbesitteren som ser fordeler med denne modellen. Det har også en positiv effekt på leietakerne og miljøet generelt.
– Det er positivt for alle parter at vi bidrar til å redusere fotavtrykket på eiendommen, og det er bra for leietakerne. Dette vil bare bli en del av det utleiere kommer til å kreve – at en andel av strømmen skal være grønn, sier Berntsen.