Åpenhetsloven

Introduksjon

Åpenhetsloven trådte i kraft i Norge 1. juli 2022. Loven er vedtatt for å styrke virksomheters ansvar for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold – både i egen virksomhet og i leverandørkjeder. Etter åpenhetsloven, lov 2021-06-18-99, § 5 er Sunday Power forpliktet til å offentliggjøre en redegjørelse for aktsomhetsvurderingene selskapet har gjennomført i medhold av lovens § 4. Åpenhetsloven påbyr selskaper å utføre aktsomhetsvurderinger i tråd med OECDs retningslinjer for internasjonale selskaper, men setter også noen krav i henhold til virksomhetens størrelse, art og kontekst.

Sunday Power omfattes først av Åpenhetsloven i 2025 og skal minst årlig redegjøre for selskapets aktsomhetsvurderinger, som publiseres senest 30. juni hvert år for fjoråret. Denne redegjørelsen tilgjengeliggjøres på www.sundaypower.no.

Åpenhetsloven skal bidra til at selskaper tar ansvar - særlig i leverandørkjeder i land med svakere rettsvern og arbeidsstandarder. FNs prinsipper og OECDs modell er viktige referanser for Åpenhetsloven.

Beskrivelse av virksomheten

Sunday Power er Norges største og ledende aktør innen Solar-as-a-Service og tilbyr en ende-til-ende-løsning for solcelle- og batteriløsninger til kommersielle og industrielle bygg. Løsningen har fokus på effektivitet i alle deler av prosessen fra rådgivning, prosjektering, installasjon og drift. Sunday Power er et privateid selskap med 18 ansatte og 2 på deltid med hovedkontoret i Oslo sentrum. For rapporteringsåret 2024 omsatte selskapet for litt i overkant av 100 MNOK.

Arbeidet med Åpenhetsloven startet året 2025 og føyer seg inn i selskapetssystematiske arbeid med bærekraft. Daglig leder har det overordnede ansvaret for bærekraft i virksomheten.

Selskapets organisering består av:

Selskapets styre

Styreleder:      Einar Kristoffer Sunde
Styremedlem: Christian Rignes
Styremedlem: Kim Tornås Romero
Styremedlem: Karina Halstensen Birkelund
Styremedlem: Sheri Shamlou


Med utgangspunkt i FNs bærekraftsmål har Sunday Power identifisert hvilke mål vi har størst påvirkningskraft på. Basert på vår kjernevirksomhet og verdikjede har vi valgt følgende fokusområder:


Gjennom utvikling og drift av solcelleanlegg og batterier til næringsbygg, bidrar vi til samfunnets overgang til fornybare energikilder og reduserte klimagassutslipp. Våre bidrag er til bærekraftsmål 7, 11 og 13 -  herunder ren energi, bærekraftige byer og lokalsamfunn, og å stoppe klimaendringene.

Gjennomførte aktsomhetsvurderinger

Aktsomhetsvurdering er en systematisk prosess vi gjennomfører for å identifisere, forebygge, begrense og redegjøre for risikoen for negativ påvirkning på mennesker, samfunn og miljø – særlig knyttet til UN Global Compact, menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i egne aktiviteter og i leverandørkjeden. Selskapet utfører i praksis løpende aktsomhetsvurderingen av leverandører, ved større endringer og nye leverandører eller virksomhetsområder, og minimum en gang årlig.

Vårt arbeid med aktsomhetsvurderinger er forankret i anerkjente internasjonale standarder,inkludert FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter og OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper, som beskriver hvordan selskaper bør håndtere risiko og utføre aktsomhetsvurderinger i praksis. Vi forplikter oss til å gjennomføre regelmessige og systematiske aktsomhetsvurderinger i tråd med både lovens krav og disse standardene.

Vi er kjøper av entreprenørtjenester fra våre EPC-partnere (Engineering, Procurement and Construction), som alle har sin virksomhet med hovedaktivitet i Norge.

Sunday Power involverer relevante interessenter i aktsomhetsvurderingene gjennom spørreundersøkelser, dialoger og oppfølging.

Liste over våre EPC-partnere og sist utførte aktsomhetsvurdering:

  • Solcellespesialisten AS
    • Aktsomhetsvurdering utført 05.06.25
  • Solenergi FUSen
    • Aktsomhetsvurdering utført 11.06.25
  • BlueTec AS
    • Aktsomhetsvurdering utført 16.06.25
  • Sun Net AS
    • Aktsomhetsvurdering utført 10.06.25
  • Differ Energy AS
    • Aktsomhetsvurdering utført 11.06.25
  • Isola Solar AS 
    • Aktsomhetsvurdering utført 11.06.25

Hvordan vi har gått frem for å identifisere risikoer

Gjennom våre aktsomhetsvurderinger har vi kartlagt risikoene i vår egen drift, hos våre leverandører, og hos underleverandører. Disse kan grupperes i tre nivåer:

1. Direkte leverandører, herunder EPCer i Norge
2. Tjeneste- og materialleverandører til våre direkte leverandører
3. Underleverandører av materialleverandørene, foredling av råvarer, og utvinning av råvarer

Vi har kartlagt overordnede risikoer i alle tre nivåer og hvordan våre direkte leverandører (nivå en) jobber med risikoene identifisert i nivå to eller tre.

Kartleggingen av risikoer har tatt høyde for geografiske og bransjespesifikke risikoelementer. Våre leverandører har gjennomført risikovurderinger i både egen virksomhet og i leverandørkjeden. Leverandørene har kartlagt alle interne forretnings- og aktivitetsområder for å identifisere potensielle risikoområder som kan knyttes til brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.

Leverandørene har utført grundige aktsomhetsvurderinger og risikovurdering i tråd med Åpenhetsloven og OECDs retningslinjer.

Leverandørene våre har brukt kildebasert dokumentasjon og bruk av eksterne researchere og tredjepartgradsverifikasjon av verdikjeder. Noen har også utført leverandørbesøk i Kina og Europa for fysisk kontroll og dialog. Ved bestilling av solcellepaneler fra Sør-Kina har vi mulighet til å stoppe leveranse dersom det avdekkes risiko.

Hvilke risikoer er identifisert

Risikoen kan separeres i drift i Norge, tjenesteleverandører i Norge og utlandet, og vareleverandører i Norge og utlandet. Se følgende risikomatrise over de ulike områdene og deres risikoprofil.

Risikomatrise:



Risikoområder og potensielle negative konsekvenser


Generelt er det mest risikofylte området innkjøp av materialer. Spesielt gjelder dette produkter produsert i Asia grunnet økt sannsynlighet for brudd på arbeidsrettigheter og lavere grad av åpenhet. Dette er basert på risikovurderinger gjort med bakgrunn i geografi, bransje og leverandørens evne til å dokumentere gode arbeidsforhold. Kina er en ekstra utsatt region da det meste av solcellemoduler og invertere blir produsert her, og det er fortsatt flere av verdikjedene som er lukket og vanskelig å spore.

Solcellemoduler har blitt utpekt som det mest risikoutsatte produktet. Dette skyldes at modulene eller deres verdikjede nesten utelukkende foregår i Kina hvor det er identifisert risikoer knyttet til tvangsarbeid, dårlige arbeidsforhold, økologisk degradering, sosial risiko. Det er identifisert risiko knyttet til tvangsarbeid og menneskerettighetsbrudd under foredling og utvinning av polysilisium i Xinjiang-regionen i Kina.

For invertere er det identifisert en middels risiko for brudd på menneskerettigheter i forbindelse med produksjon av invertere og i deres verdikjede. Risikoen er middels, til tross for ingen identifiserte tilfeller av oss eller våre leverandører, grunnet uklare verdikjeder og produksjonslokaler som ikke har blitt revidert.

For våre direkte tjenesteleverandører, eller tjenesteleverandører til våre direkte leverandører er det sosial dumping som er den identifiserte risikoen som anses som sannsynlig. Spesielt gjelder dette innleie av arbeidskraft til byggeplasser, eller tjenester levert til byggeplasser som stillas.

Vi har også vurdert risikoene for negativ miljøpåvirkning, som en direkte eller indirekte årsak for negativ påvirkning på menneskerettigheter og arbeidstakere velferd, samt for å identifsere den økologiske risikoen i seg selv. Det er identifisert risiko for negativ miljøpåvirkning i forbindelse med produksjon og transport av materialer til solcelleanlegg, samt negativ påvirkning fra lav resirkuleringsgrad i deler av bransjen. Det er spesielt identifisert middels risiko for økologisk degradering i forbindelse med utvinning av metaller som aluminium, kobber og sølv, som benyttes i solcellemoduler, invertere og i festemateriell.

For å kunne identifisere spesifikk risiko hos de ulike underleverandørene har vi laget en oversikt over de ulike produsentene som er brukt i våre installasjoner. Basert på dette kan vi senere videre identifisere risiko hos de enkelte og sette målrette tiltak utenom de som er effektuert (se neste kapittel).


Oversikt over modulprodusenter i vår portefølje
Leverandør
Produksjonsland
Phono Solar
Kina
LONGi Solar
Kina
JA Solar
Kina
DMEGC
Kina
Trina Solar
Kina
HuaSun
Kina
Tongwei
Kina

Oversikt over inverterprodusenter i vår portefølje
Leverandør
Produksjonsland
Growatt
Kina
Solis
Kina
Sungrow
Kina
INVT
Kina
Kaco
Tyskland

Oversikt over festemateriellprodusenter i vår portefølje
Leverandør
Produksjonsland
PanelClaw
Nederland (primært)
Van der Valk
Nederland
IBC Solar
Tyskland

Hva gjør vi for å forebygge og begrense

Vår strategi for å forebygge og begrense risiko baserer seg på utvelgelse av Nivå 1 leverandører, og Nivå 2 leverandører. Videre benytter vi en uformell svarteliste for å ekskludere leverandører, uavhengig av nivå, dersom det er dokumentert uakseptabel risiko eller faktiske negative påvirkninger i deres virksomhet eller verdikjede. Vi bruker vår innkjøpsmakt til å styre mot valg av riktige panelprodusenter. Vi er engasjert i Faggruppen for Ansvarlige Leverandørkjeder, som er i regi av Fornybar Norge (tidl. Solenergiklyngen), og stiller krav til at våre leverandører skal imøtese kravene i bl.a. UN Global Compact, Solar Industry Forced Labour Prevention Pledge og Solar Power Europe Supply Chain Transparency Working Group.

Solcellemoduler og utførte tiltak

Vi har svartelistet solcellemodulprodusenter som kan ha tilknytning til regioner med mistanke om påvirkning av tvangsarbeid. Vi jobber aktivt for å dokumentere modulenes verdikjeder og redusere risiko. Dette gjøres også ved at våre EPC-partnere må gjennom en kvalifisering og kontinuerlig oppfølging for å sikre at de følger opp sine leverandører og deres verdikjede tilstrekkelig.

Vi velger kun BloombergNEF Tier 1 paneler. Vi har svartlistet panelleverandøren Jinko Solar grunnet identifisert risiko for tilknytning til tvangsarbeid i den kinesiske regionen Xinjang, ifølge rapporten In Broad Daylight. Videre oppdaget vi at en EPC hadde levert oss feil paneler på en installasjon hvor de leverte Tier 2 paneler på taket. Tier 2 paneler har vanligvis ikke spesifikke eller høye bærekraftskrav, eller godt dokumenterte forhold eller verdikjeder, sammenlignet med Tier 1. Det er større risiko knyttet til produksjonen og verdikjedene ved disse panelene. EPCen ble pålagt å bytte panelene til en godkjent Tier 1 leverandør. På bakgrunn av mislighold fra leverandørens side og den tilknyttede risikoen, så har vi avsluttet samarbeidet.

Det er også avdekket at panelleverandøren Eurener ikke har ønsket å levere etterspurt dokumentasjon og viser liten samarbeidsvilje. Dette blir fulgt opp særskilt av en av våre EPC-partnere, men vi vil ikke godkjenne denne produsenten da lite samarbeidsvilje og dokumentering kan gi indikasjon på at de ikke har kontroll på verdikjeden med risiko for at noe ikke er i tråd med OECDs retningslinjer eller UN Global Compact sine prinsipper.

Inverterprodusenter, risiko og tiltak

Tilknyttet inverterprodusentene har vi ikke avdekket konkrete risikoer eller behov for å utføre tiltak mot de nåværende aktive leverandørene. Vi har derimot tidligere innført tiltak mot inverteprodusenter som indirekte bidrar til brudd på menneskerettigheter.

Til tross for at den israelske inverterprodusenten SolarEdge (SolarEdge Technologies Inc), som er grunnlagt og fortsatt ledet fra Israel med hovedkontor i Herzliya, ikke er kjent for å være direkte involvert i militær aktivitet eller leveranser til det israelske forsvaret, så har vi, basert på etiske verdier, vurdert og besluttet at inverterprodusenten er svartelistet. Dette er fordi vi vet at en betydelig andel skatteinntekter genereres der og at vi mener dette kan bidra til støtte for urettferdighet, okkupasjon og/eller brudd på menneskerettigheter i Israels krigføring på Gaza og ulovlige okkupasjon på Vestbredden. FN, Amnesty, Human Rights Watch mener alle at Israels krigføring på Gaza er folkemord og brudd på menneskerettigheter.

Systematisk oppfølging

Det operative ansvaret for oppfølging og videreutvikling av arbeidet med menneskerettigheter og arbeidsforhold er lagt til virksomhetens Deployment & Operations avdeling. Denne funksjonen har ansvar for implementering av aktsomhetsvurderinger, gjennomføring av risikovurderinger, dokumentasjon, revisjoner og kontinuerlig forbedring av relevante prosesser. De håndterer også avvik.

Internt fokuserer vi på retningslinjer for etisk handel og menneskerettigheter, opplæring av ansatte, og etablerte rutiner for varsling. Alle ansatte og tilknyttede parter er forpliktet til å rapportere mulige brudd på etiske retningslinjer, lover og forskrifter. Rapportering kan skje via nærmeste leder, daglig leder (Jonas Ibsen Brynildsrud) eller styreleder (Einar Sunde). Varsler behandles konfidensielt og i tråd med personvernlovgivning.

Eksternt fokuserer vi på systematiske leverandørevalueringer, risikovurderinger, og tett samarbeid med leverandører for å oppnå forbedringer. Tredjepartsverifikasjon av verdikjeder, inkludert full sporbarhet av solcellepaneler fra råvare til ferdige moduler. Vi har også EPC-partnere som drar på leverandørbesøk og tilsyn i Kina og Europa.

Våre policyer og retningslinjer er tilgjengelig for alle ansatte. Innen utgangen av 2025 er målet å oppnå Miljøfyrtårn-sertifisering.

Redegjørelse for arbeidet

Denne redegjørelsen beskriver Sunday Power sitt arbeid med å oppfylle kravene i åpenhetsloven for kalenderåret 2024. Den omfatter selskapets aktsomhetsvurderinger, inkludert risikovurderinger av både egen virksomhet og våre leverandørkjeder. Videre redegjøres det for de tiltakene som er iverksatt for å håndtere identifiserte risikoområder knyttet til grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Arbeidet med åpenhetsloven er en løpende prosess, og vi er forpliktet til å videreutvikle og styrke dette arbeidet i tiden fremover.

Kartleggingen for 2024 har ikke avdekket faktiske negative konsekvenser knyttet til menneskerettigheter eller arbeidsforhold i vår virksomhet eller blant våre leverandører. Likevel har vi identifisert leveranser med opprinnelse i Kina som et særskilt risikoområde. Denne vurderingen baserer seg på anerkjente internasjonale risikorapporter, som peker på utfordringer knyttet til blant annet tvangsarbeid i enkelte sektorer og regioner, samt den komplekse og ofte lite transparente strukturen i globale verdikjeder.

På bakgrunn av dette er, og vil, dette området være høyt prioritert i vårt videre arbeid med aktsomhetsvurderinger. Vårt overordnede mål er å sikre at hele vår leverandørkjede etterlever kravene til etisk handel, internasjonale arbeidsstandarder og menneskerettigheter, og at våre innkjøp av entreprenørtjenester bidrar til en mer ansvarlig og bærekraftig verdikjede.

Vi vil sørge for at etterspurt og relevant informasjon gjøres tilgjengelig iht åpenhetslovens informasjonsplikt (§ 6), og at det er etablert rutiner for å svare på forespørsler fra allmennheten.

Ta kontakt med Kjetil Laupsa Steine (COO) eller Jonas Ibsen Brynildsrud (CEO) ved spørsmål.